روده ی کوچک و یا روده ی باریک، در بین معده و کولن قرار دارد. عملکرد اولیه ی آن هضم و جذب ریز مغذی هاست. روده ی کوچک بیش از 70 درصد طول و 90 درصد سطح دستگاه معده ای - روده ای را تشکیل می دهد.
تومورهای بدخیم ( سرطانی) روده ی کوچک عبارتند از:
آدنوکارسینوم
کارسینوئید
تومور استرومال معده ای - روده ای
لنفوم
و سرطانی که از سایر نواحی بدن به این محل سرایت کرده باشد ( متاستاز داده باشد).
تمامی این تومورها توانایی این را دارند که به دیواره ی روده تهاجم کنند، و به سمت گره های لنفاوی مجاور بروند و به اندام های دوردست پخش شوند و متاستاز دهند.
در کشور های پیشرفته و صنعتی، آدنوکارسینوم بیشتر دیده می شود و در کشوره های در حال توسعه بیشتر لنفوم دیده می شود.
عوامل خطر برای سرطان روده کوچک
در هر سال، پزشکان ایالات متحده در حدود 9 هزار تومور بدخیم روده ی کوچک را تشخیص می دهند. در حالی که شماری از این موارد سرطان در حال افزایش است، علل آن عبارتند از:
ویژگی سیالیت محتویات روده ی کوچک ممکن است برای مخاط کمتر تحریک کننده باشد، در واقع منظور لایه ی داخلی روده ی کوچک است.
زمان کمتری لازم است که غذا از روده ی باریک عبور کند که ممکن است مواجهه با مواد شیمیایی مسبب سرطان را کاهش دهد.
سایر عواملی که ممکن است اثر مواد مسبب سرطان را محدود کنند، عبارتند از:
شمارش باکتریایی پائین در دستگاه معده ای - روده ای
اجزای بافت لنفاوی بزرگ در دیواره ی روده ی کوچک
PH قلیایی درون روده ی کوچک
وجود آنزیم بنزپیرین هیدروکسیلاز
ولیکن شمار موارد سرطان روده ی کوچک در ایالات متحده در حال افزایش است.
آدنوکارسینوم روده ی کوچک با یکی از بیماری های زمینه ای زیر همراهی دارد:
بیماری کرون:
بیماری التهابی روده ی کوچک است که معمولا در بخش تحتانی روده ی کوچک رخ می دهد که ایلئوم نام دارد. التهاب به نواحی عمقی تر درون لایه ی پوشاننده عضو پخش می شود و باعث ایجاد درد و تخلیه ی روده ای می شود که اسهال نام دارد.
بیماری سلیاک که عدم تحمل به گلوتن است.
سندرم پولیپوزیس خانوادگی: یک بیماری ارثی است که در طی دهه ی 2 یا 3 زندگی، روده ی کوچک با پولیپ هایی با ابعاد مختلف پوشیده می شود. اگر این مشکل بر طرف نشود، بیماری می تواند باعث ایجاد سرطان روده ی بزرگ ( کولن) و یا رکتوم شود. سلکوکسیب ( سلبرکس) برای این اختلال از FDA تائیدیه گرفته است.
سندرم پوتز جگرز سندرمی است که با افزایش پیگمانتاسیون پوستی در اطراف بینی، لب ها، لثه ها، دست ها و پاها خود را نشان می دهد که با پولیپ هایی هم همراهی دارد. خطر سرطان کولورکتال و سرطان روده ی بزرگ در افراد مبتلا به این سندرم افزایش یافته است. این خطر در مورد سایر انواع سرطان شامل سرطان پستان و کیسه صفرا هم مطرح است.
لنفوم روده ی کوچک با بیماری سلیاک همراهی دارد و همین طور با ضعف ایمنی از جمله در بیماری ایدز.
پیدایش سرطان در روده ی بزرگ 15 برابر از روده ی کوچک احتمال بالاتری دارد.
عوامل خطر کلی عبارتند از:
مصرف الکل
استعمال دخانیات
رژیم غذایی غنی از گوشت قرمز و محصولات تهیه شده از گوشت
چاقی
عدم تحرک و فعالیت بدنی
همانند بیشتر سرطان های دستگاه معده ای روده ای، علائم اولیه برای سرطان روده ی کوچک غیر اختصاصی هستند.
این موارد ممکن است شامل ناراحتی های شکمی باشند که همراه با موارد زیر دیده می شوند:
تهوع
باد کردن شکم
کاهش اشتها
علائم زیر ممکن است نشان دهنده ی بیماری پیشرفته باشد و می بایست این نشانه ها توسط پزشک بررسی شوند و مورد توجه قرار بگیرند:
خستگی
کاهش وزن
آنمی فقر آهن
خونریزی ماکروسکوپی و قابل مشاهده: خون و یا ماده ای که شبیه رنگ قهوه باشدف ممکن است ماده ی استفراغ شده باشد و یا مدفوع سیاه که هر دو باید بررسی شوند.
تهوع و یا استفراغ شدید، به علت انسداد روده ی باریک در اثر توده ی سرطانی بزرگ شده ممکن است باشد. سرطان روده ی باریک اغلب در زمان جراحی انسداد روده با علت نامشخص تشخیص داده می شود.
زردی: این حالت علامتی است که افراد مبتلا به سرطان به علت انسداد مجرای صفراوی کبدی، درگیری بخش بالایی روده ی باریک را دارند. برای مثال، مدفوع ممکن است کم رنگ شده باشد، ادرار ممکن است تیره شده باشد، و سفیدی چشم ها ممکن است زرد شده باشد.
تشخیص سرطان روده ی باریک
در تقریبا همه ی موارد، پزشکان در ابتدا مطالعه با ماده ی حاجب باریم را برای روده ی باریک توصیه می کنند. سایر آزمون ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آندوسکوپی دستگاه گوارشی فوقانی برای شاسایی نواحی که در دستگاه گوارشی فوقانی وجود دارند.
سی تی اسکن شکم و یا سونوگرافی شکم برای مشاهده ی حجم تومورها و ارزیابی انتشار سرطان به گره های لنفاوی مجاور و اندام های دوردست از جمله به کبد
کولونوسکوپی برای کمک به تشخیص تورموهایی که بخش های تحتانی روده ی کوچک را درگیر کرده اند.
درمان سرطان روده ی باریک
برداشت جراحی درمان اولیه برای سرطان های روده ی باریک است. سایر روش های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
شیمی درمانی، اگر سرطان منتشر شده باشد.
اشعه درمانی، اگر بیماری در بخش ایجاد شده ی اصلی وجود داشته باشد.
وقتی که سرطان باعث انسداد روده ها شود، جراحی ممکن است علائم را تسکین دهد. در این مورد، پزشکان ممکن است روش بای پس و یا برداشت محدود تومور را توصیه کنند.
پیش آگاهی سرطان روده ی کوچک
کمتر از 35 درصد افرادی که آدنوکارسینوم روده ی باریک دارند، پس از 5 سال زنده می مانند.
شانس بقا زمانی بهتر است که سرطان به دیواره های روده کوچک محدود شده باشد و گره های لنفاوی درگیر نباشند.
شانس بهبود در افرادی که تومورم کارسینوئید و یا لنفوم روده ی باریک دارند، بهتر است. زمانی که پزشکان نمی توانند به طور کامل تومورها را بردارند، این بدخیمی ها به شیمی درمانی و / یا اشعه درمانی بهتر پاسخ می دهند.
پیشگیری از سرطان روده ی کوچک
همراهی بین سرطان روده ی کوچک و بیماری های زمینه ای، شناسایی جمعیت در معرض خطر و ایجاد برنامه های غربالگری را با دشواری روبرو ساخته است.
افرادی که تاریخچه ی خانوادگی سندرم های پولیپی را دارند از جمله پوتز جگرز و سندرم گاردنر، ممکن است از غربالگری منظم با استفاده از مطالعات باریمی دستگاه گوارش فوقانی سود ببرند.افرادی که بیماری سلیاک دارند، در خطر افرایش یافته برای ایجاد آدنوکارسینوم و لنفوم روده ی کوچک قرار دارند. لازم است که برای آن ها رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشیم.افرادی که بیماری سلیاک دارند و کاهش وزن جدیدی را تجربه می کنند، اسهال و یا درد شکمی دارند، به توجه پزشکی فوری نیاز دارند، شامل سی تی اسکن احتمالی برای شکم و مطالعه ی باریم برای روده ی کوچک برای رد سرطان.
در افرادی که بیماری کرون دارند، بای پس روده ی کوچک برای توجه فوری مورد نیاز است.
آدنوکارسینوم مرتبط با بیماری کرون به طور مکرر در بخش تحتانی و انتهایی روده ی کوچک ایجاد می شود، و کولونوسکوپی را به عنوان یک روش غربالگری سومند مطرح می کند.