مراجعه دیرهنگام به پزشک باعث تشدید سرطان لب در بیمار میشود که به صورت زخمهای مزمن بر روی پوست سر و صورت، دور چشم، پلک، لب، بینی و گوش بروز میکند. تابش مستقیم نور آفتاب به صورت، شایعترین علت بروز سرطان لب است، مصرف سیگار، پیپ، قلیان و الکل از عوامل موثر در بروز و گسترش این سرطان است.
با اشاره به اینکه بیشترین عضوی که در این سرطان درگیر میشود لب تحتانی است، گفت: عدم رعایت بهداشت دهان مانند نحوه نادرست مسواک زدن و کمبود برخی از مواد مغذی مانند ویتامین E، A و آهن خطر ابتلا به سرطان لب را افزایش میدهد. این سرطان در ابتدا بدون علامت است و زمانی که علایم آن مانند خونریزی از لب، التهاب، درد و تغییر قسمتی از لب در بیمار بروز کند باید به پزشک مراجعه شود. سرطان لب با مراجعه زودهنگام برای درمان قابل کنترل و درمان است، اگر سرطان لب زود تشخیص داده شود، میتواند با درمانهایی نظیر جراحی و پرتو درمانی بهبود یابد. همچنین با مصرف آنتی بیوتیک میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.عدم تماس و فعالیت در ساعاتی که نور آفتاب شدید است، پوشش مناسب در فصل سرما و استفاده از کرمهای ضد آفتاب میتواند در روند کاهش این بیماری بسیار موثر و کمک کننده باشد.
سرطان لب نوعی از سرطان دهان است
سرطان لب از سلولهای غیر طبیعی تشکیل شده که از کنترل و تشکیل ضایعات یا تومورها بر روی لب ها رشد می کند. سرطان لب نوعی از سرطان دهان است. آن را در سلول های نازک و صاف که به نام سلول های اسکوموئوس نامیده می شود و در موارد زیر توسعه می دهد:
لب ها
دهان
زبان
گونه ها
سینوس ها
گلو
سقف دهان سفت و سخت
سرطان لب و سایر انواع سرطان دهانی نوع سرطان سر و گردن است.
انتخاب برخی شیوه زندگی سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان لب می شود. این شامل:
سیگار کشیدن
مصرف الکل سنگین
قرار گرفتن در معرض نور خورشید
برنزه کردن
دندانپزشکان معمولا اولین کسانی هستند که اغلب در معاینه دندانپزشکی معمولی متوجه علائم سرطان لب می شوند،
تشخیص زود هنگام سرطان لب بسیار مهم است.
علل سرطان لب
به گفته موسسه ملی تحقیقات دندانپزشکی و جراحی بینی، بسیاری از موارد سرطان دهانی مرتبط با مصرف دخانیات و مصرف الکل سنگین است.
قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز یک عامل خطر مهم است، مخصوصا برای افرادی که در خارج از منزل کار می کنند. این به این دلیل است که آنها احتمال بیشتری برای قرار گرفتن در معرض آفتاب طولانی مدت دارند.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان لب قرار دارند
رفتار و سبک زندگی شما به شدت شما را تحت تاثیر قرار گرفتن در معرض خطر سرطان لب قرار می گیرند. تقریبا 40000 نفر هر سال تشخیص سرطان دهانی را دریافت می کنند.
فاکتورهایی که خطر ابتلا به سرطان لب شما را افزایش می دهد عبارتند از:
سیگار کشیدن و یا استفاده از محصولات تنباکو
مصرف الکل سنگین
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید (هر دو طبیعی و مصنوعی، از جمله سولاریوم)
داشتن پوست روشن رنگ
جنسیت مرد
داشتن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، یک عفونت منتقله از راه جنسی
بیش از 40 سال سن داشتن
اکثریت سرطان های دهانی با مصرف دخانیات ارتباط دارند. این خطر حتی بیشتر از افرادی است که از تنباکو و نوشیدن الکل استفاده می کنند، در مقایسه با افرادی که تنها از یکی از آنها استفاده می کنند.
علائم و نشانه های سرطان لب عبارتند از:
درد، ضایعه، زخم، یا توده ای در دهان که بهبود نمی یابد
پچ قرمز یا سفید روی لب
خونریزی یا درد در لب
تورم فک
سرطان لب ها ممکن است علائم نداشته باشد. دندانپزشکان اغلب ابتدا سرطان لب را در معاینه دندانپزشکی معمولی مورد توجه قرار می دهند. اگر دچار درد شدید یا لک در لب ها هستید، لزوما به این معنی نیست که سرطان لب شما وجود دارد. هر دوی این علائم را با دندانپزشک یا دکتر خود در میان بگذارید.
تشخیص سرطان لب
اگر علائم یا نشانه های سرطان لب داشته اید، به پزشک خود مراجعه کنید. آنها یک معاینه فیزیکی لب ها و سایر قسمت های دهان را برای جستجوی مناطق غیر طبیعی انجام می دهند و سعی می کنند علل احتمالی را شناسایی کنند.دکتر شما از دستکش برای احساس در داخل لب ها استفاده می کند و از آینه ها و چراغ ها برای بررسی داخل دهان استفاده می کند. آنها ممکن است گردن شما را برای گره های لنفاوی متورم بررسی کنند.
دکتر موارد زیر را نیز از شما خواهد پرسید:
تاریخچه سلامت
تاریخ مصرف سیگار و الکل
بیماری های گذشته
درمان های پزشکی و دندان پزشکی
سابقه خانوادگی بیماری
هر نوع دارویی که استفاده می کنید
اگر سرطان لب گزارش شود، بیوپسی میتواند تشخیص را تایید کند. در طی بیوپسی یک نمونه کوچک از منطقه آسیب دیده حذف می شود. سپس نمونه در یک آزمایشگاه پاتولوژی تحت میکروسکوپ بررسی می شود.
اگر نتایج بیوپسی نشان دهنده سرطان لب شما باشد، پزشک ممکن است چند آزمایش دیگر انجام دهد تا میزان پیشرفت سرطان را تعیین کند یا به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
تستها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
سی تی اسکن
اسکن ام آر آی
اسکن PET
اشعه ایکس قفسه سینه
شمارش کامل خون (CBC)
آندوسکوپی
درمان سرطان لب
جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی تنها برخی از درمان های موجود برای سرطان لب است. سایر گزینه های ممکن عبارتند از درمان هدفمند و درمان های تحقیقاتی مانند ایمنوتراپی و ژن درمانی.
همانند سایر سرطانها، درمان بستگی به مرحله سرطان دارد، تا چه حد پیشرفت میکند (از جمله اندازه تومور) و سلامت عمومی شما.
اگر تومور کوچک است، عمل جراحی به طور معمول برای حذف آن انجام می شود. این شامل حذف همه بافتی است که درگیر سرطان است، به علاوه بازسازی لب (از نظر زیبایی و عملکردی).
اگر تومور بزرگتر یا در مرحله بعد باشد، ممکن است از تشعشع و شیمی درمانی برای کاهش تومور قبل یا بعد از عمل برای کاهش خطر عود استفاده شود. درمان های شیمی درمانی را در سراسر بدن عرضه می کنند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.
برای افرادی که سیگار می کشند، ترک سیگار قبل از درمان می تواند نتایج درمان را بهبود بخشد.
عوارض بالقوه سرطان لب
اگر سرطان لب درمان نشده باقی بماند، تومور لب می تواند به مناطق دیگر دهان و زبان و همچنین قسمت های دور بدن گسترش یابد. اگر سرطان گسترش یابد، درمان بسیار سخت تر می شود.علاوه بر این، درمان سرطان لب می تواند پیامدهای بسیاری برای عملکرد و زیبایی داشته باشد. افرادی که عمل جراحی برای حذف تومورهای بزرگ بر روی لب دارند ممکن است پس از عمل جراحی با صحبت کردن، جویدن و بلعیدن مشکل داشته باشند.
جراحی همچنین می تواند باعث نابودی لب و صورت شود. با این حال، کار با آسیبشناس گفتار میتواند گفتار را بهبود بخشد. جراحان بازسازی شده یا زیبایی می توانند استخوان ها و بافت های صورت را بازسازی کنند.
برخی از عوارض جانبی شیمی درمانی و پرتودرمان عبارتند از:
ریزش مو
ضعف و خستگی
اشتها کم
حالت تهوع
استفراغ
بیحسی در دست و پا
کم خونی شدید
کاهش وزن
پوست خشک
گلو درد
تغییر در طعم دهان
عفونت
غشاهای مخاطی التهابی در دهان (موکوزیت دهانی)
چشم انداز افراد مبتلا به سرطان لب
سرطان لب بسیار قابل درمان است این به این دلیل است که لب ها برجسته و قابل مشاهده هستند و ضایعات را می توان به راحتی دیده و احساس کرد. این برای تشخیص زودهنگام مفید خواهد بود. دانشگاه تگزاس مک گاورن مدرسه پزشکی می گوید که شانس زنده ماندن پس از درمان، بدون عود در پنج سال، بیش از 90 درصد است.اگر قبلا سرطان لب داشته اید، احتمال بیشتری برای ایجاد سرطان دوم در سر، گردن یا دهان وجود دارد. پس از اتمام درمان سرطان لب، پزشک خود را برای بررسی های مکرر و پیگیری های بعدی ببینید.
پیشگیری از سرطان لب
پیشگیری از سرطان لب توسط اجتناب از استفاده از انواع تنباکو، اجتناب از مصرف الکل بیش از حد و محدود کردن مواجهه با نور خورشید طبیعی و مصنوعی، به خصوص استفاده از دستگاه های سولاریوم امکانپذیر خواهد بود.
بسیاری از موارد سرطان لب در اولین مورد توسط دندانپزشکان کشف شده است. به همین دلیل، مهم است که قرار ملاقات های دندانپزشکی را به طور حرفه ای داشته باشید، مخصوصا اگر خطر ابتلا به سرطان لب افزایش یابد.