سرطان به عنوان رشد غیرقابل کنترل سلول هایی است که به بافت های اطراف حمله می کنند و باعث آسیب می شوند، تعریف می شود. سرطان دهان شامل سرطان های لب، زبان، گونه ها، کف دهان، قامت سخت و نرم، سینوس ها و حنجره (گلو) می شود، که در صورت عدم تشخیص و درمان زودهنگام، می تواند خطرناک باشند.
شایع ترین نشانه های سرطان دهانی عبارتند از:
تورم / ضخیم شدن، توده ها، لکه های خشن / کراس / یا مناطق فرسوده در لب ها، لثه ها یا مناطق دیگر در داخل دهان.
زخم های پایدار روی صورت، گردن یا دهان که به راحتی خونریزی می کنند و در عرض 2 هفته بهبود نمی یابند
از دست دادن احساس یا درد / حساسیت در هر ناحیه صورت، دهان یا گردن
شیوع طاقچه های سفید، قرمز و یا ضخیم (سفید و قرمز) در دهان
صحبت کردن یا حرکت فک و زبان با درد یا با سختی همراه است.
درد و یا احساس که چیزی در پشت گلو قرار دارد.
خارش گلو، گلو درد مزمن، یا تغییر در صدای
خونریزی ناگهانی در دهان
بیحرکتی غیرقابل توصیف
سختی جویدن یا بلعیدن
کاهش وزن قابل توجه
درد گوش
اگر هر یک از این تغییرات را متوجه شوید، بلافاصله با دندانپزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
چه کسانی به سرطان دهان مبتلا می شوند؟
به گفته انجمن سرطان آمریکا، خطر ابتلای سرطان دهان در مردان دو برابر زنان است، و مردان بالای ۵۰ سال با بیشترین خطر مواجه هستند. تخمین زده شده است که بیش از چهل هزار نفر در ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ تشخیص سرطان دهان دریافت کردند.
عوامل خطر برای توسعه سرطان دهان عبارتند از:
سیگار کشیدن: احتمال دچار به سرطان های دهانی در افراد سیگاری شش برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری هست. مصرف کنندگان انواع فرآورده های دودی، از جمله: مصرف کنندگان محصولات تنباکو، تنفسی یا جویدنی پنجاه برابر احتمال ابتلا به سرطان های گونه، لثه ها و لب را شامل می شود.
مصرف بیش از حد مشوربات الکلی می تواند سرطان دهان را تا شش برابر افزایش دهد.
سابقه خانوادگی سرطان.
قرار گرفتن در معرض بیش از حد آفتاب، به ویژه در سن جوانی.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV). در هنگام آمیزش های جنسی و از طریق تماس مستقیم پوست افراد با یکدیگر انتقال پیدا می کند.
مهم است که توجه داشته باشید که بیش از ۲۵ درصد از همه سرطان های دهان در افرادی اتفاق می افند که سیگار نمی کشند و تنها گاهی اوقات الکل مصرف می کنند.
چشم انداز افراد مبتلا به سرطان دهان چیست؟
چشیم انداز بقاء افراد مبتلا به سرطان دهان با دارا بودن حدود ۸۰ درصد از نشانه ها شامل حفره های دهانی حدود یک سال خواهد.
تشخیص سرطان دهان چگونه است؟
به عنوان بخشی از یک معاینه معمول دندانپزشکی، دندانپزشک شما یک معاینه غربالگری سرطان دهان را انجام می دهد. به طور خاص، دندانپزشک شما هر گونه توده یا تغییرات بافت نامنظم در گردن، سر، صورت و حفره دهان احساس خواهد کرد. هنگام بررسی دهان، دندانپزشک به دنبال زخم ها یا بافت های رنگی و همچنین بررسی علائم و نشانه های ذکر شده در بالا می پردازد.برای تشخیص دقیق نواحی مشکوک انجام نمونه برداری لازم خواهد بود. انواع روش های مختلف بیوپسی وجود دارد و پزشک مشخص خواهد کرد کدام روش بهترین است. بسیاری از پزشکان از بیوپسی های برسی استفاده نمی کنند. زیرا در حالی که بسیار آسان هستند، اما همچنان به بیوپسی اکسترنال نیاز دارند تا نتایج دقیق بیوپسی را بدست آورند. همچنین انواع مختلفی از بیوپسی های اکسترنال وجود دارد که براساس آن، بخشی از قسمت مورد نظر جهت تعیین ماهیت آن برداشته می شود. از لیزر بافت نرم نیز برای انجام بیوپسی نیز استفاده می شود.
چگونه سرطان دهان درمان می شود؟
سرطان دهان به همان شیوه ای درمان می شود که بسیاری از سرطان های دیگر درمان می شوند – با عمل جراحی برای برداشتن بافت سرطانی، به دنبال پرتودرمانی و / یا شیمی درمانی (درمان دارویی) برای از بین بردن هر سلول سرطانی باقی مانده.
برای پیشگیری از سرطان دهان:
سیگار نکشید و خودداری از مصرف دخانیات و استفاده از نوشیدنی های الکل را در حد اعتدال (و یا از نوشیدن الکلی استفاده نکنید).
رعایت رژیم غذایی متعادل.
قرار گرفتن در معرض آفتاب را محدود کنید. قرار گرفتن مکرر باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان در لب، به ویژه لب پایین می شود. در هنگان قرار گیری مقابل خوردشید، از لوسیون ضد آفتاب (UV-A / B) محافظ بر روی پوست و همچنین لب هایتان استفاده کنید.
شما می توانید نقش مهمی در تشخیص سرطان دهان داشته باشید،
با استفاده از روش های زیر می توانید خود را معاینده کنید:
یکبار در ماه دهان خود را بررسی کنید.
با استفاده ازنور روشن و یک آینه، لب ها و جلوی لب ها را نگاه و بررسی کنید.
سر خود را به عقب بچرخانید و سقف دهان خود را نگاه کنید و احساس کنید.
جهت بررسی کردن داخل دهان خود، گونه ها و لثه ها را بررسی کنید.
زبان خود را بیرون بیاورید و به تمام سطوح آنرا نگاه کنید.
کف دهان خود را بررسی کنید به پشت گلو نگاه کن احساس تجمع یا غدد لنفاوی بزرگ در هر دو طرف گردن و زیر فک پایین خود را احساس کنید.
توجه تغییراتی در ظاهر دهان یا علائم و نشانه های ذکر شده در بالا شده اید، بلافاصله به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
دندانپزشک خود را در دوره های منظمی ملاقات کنید. حتی گاهی اوقات لکه های خطرناک و زخمی در دهان می تواند بسیار کوچک باشند که شما قادر به دیدن آن نباشید. انجمن سرطان آمریکا هر سه سال یکبار برای افراد بالای بیست سال و هر ساله برای کسانی که سن بیش از چهل سال دارند، آزمایش های غربالگری سرطان را پیشنهاد می کند. در مراجعه بعدی خود به دندانپزشک، از وی بخواهید معاینه دقیقی برای دهان شما انجام دهد. تشخیص زودهنگام می تواند احتمال موفقیت درمان را بهبود بخشد.