سرطان و انواع آن

همه چیز درباره انواع سرطان ها , از پیشگیری , علایم و درمان( نکته مهم: مطالب تنها جنبه اطلاع رسانی دارد و توصیه پزشکی تلقی نمی شوند)

سرطان و انواع آن

همه چیز درباره انواع سرطان ها , از پیشگیری , علایم و درمان( نکته مهم: مطالب تنها جنبه اطلاع رسانی دارد و توصیه پزشکی تلقی نمی شوند)

درمان سرطان حنجره

Image result for ‫درمان سرطان حنجره‬‎

سرطان حنجره (به انگلیسی: Laryngeal Cancer) از انواع سرطان گلو است که روی حنجره بیمار تاثیر گذاشته و عدم درمان به موقع آن ممکن است باعث گسترش بیماری به سایر نقاط بدن می شود.آمار نشان می دهد ابتلا به سرطان های نواحی سر و گردن حدود 4 درصد کل موارد گزارش شده سرطان در ایالات متحده را تشکیل می دهد.

علت سرطان حنجره

سرطان گلو معمولا وقتی رخ می دهد که سلول های سالم آسیب دیده و رشد و تکثیر بیش از حد آن ها باعث بروز تومور می شود. در صورتی که تومور در ناحیه حنجره ایجاد شود به سرطان حنجره منجر خواهد شد.

  

عوامل زیر در ابتلا به سرطان حنجره تاثیرگذار هستند:

اعتیاد به الکل

سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان گلو

سیگار کشیدن و جویدن توتون؛ اغلب اوقات سیگار کشیدن باعث صدمه سلول های حنجره می شود.

تغذیه نامناسب و مصرف زیاد غذاهای فراوری شده

عدم مصرف کافی میوه ها و سبزیجات

قرار گرفتن در معرض ویروس پاپیلوم

مشکلات سیستم ایمنی

قرار گرفتن در معرض مواد سمی مانند آزبست

برخی بیماری های ژنتیکی مانند آنمی فانکونی

نحوه تشخیص سرطان حنجره

پس از مراجعه فرد به پزشک، علائم اولیه مورد بررسی قرار گرفته و برای تشخیص دقیق بیماری از یک سری آزمایشات استفاده می شود.

اولین آزمایش معمولا لارینگوسکوپی است و پزشک پس از معاینه دقیق حنجره و گلو و در صورت مشاهده ناهنجاری احتمالا بیوپسی یا نمونه برداری انجام خواهد داد.

برای تشخیص سرطان حنجره معمولا از تصویربرداری استفاده نمی شود با این حال پزشک ممکن است برای تعیین مرحله سرطان از سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده کند.

پس از تشخیص قطعی سرطان حنجره، انکولوژیست ها برای تعیین میزان پیشرفت و مرحله سرطان معمولا از سیستم TNM استفاده می کنند که:

T به اندازه تومور اولیه اشاره دارد و این که آیا به بافت های اطراف خود حمله کرده یا خیر.

N برای شناسایی این که سلول های سرطانی تا چه فاصله ای به گره های لنفاوی گسترش یافته است.

M برای بررسی این است که آیا سرطان حنجره به اندام های دیگر از جمله ریه ها یا گره های لنفاوی دورتر گسترش یافته یا خیر.

توجه: در صورتی که تومورهای سرطانی کوچک بوده و به گره های لنفاوی گسترش نیافته باشند سرطان حنجره خطرناک نیست اما در صورت پیشرفت سرطان و بزرگ شدن تومورها خطر گسترش آن به غدد لنفاوی و سایر اندام ها افزایش می یابد.

روش های درمان سرطان حنجره

انتخاب روش درمانی به مرحله و شدت سرطان حنجره بستگی دارد. به طور کلی سه روش اصلی برای درمان سرطان حنجره وجود دارد:

1. پرتو درمانی

2. شیمی درمانی

3. عمل جراحی

سرطان حنجره در مرحله صفر (اولیه) اغلب بخش گلوتیس را درگیر کرده و به دلیل تغییرات صدا خیلی زود قابل تشخیص است و در اکثر موارد با جراحی آندوسکوپی یا پرتو درمانی قابل درمان بوده و در صورت برگشت سرطان مجددا از پرتو درمانی استفاده می شود.

اگرچه تقریبا تمام بیماران مبتلا در این مرحله درمان می شوند اما استعمال دخانیات خطر ایجاد تومورهای سرطانی بیشتر را افزایش می دهد.

در مرحله 1 و 2 (مراحل متوسط بیماری) معمولا بدون برداشتن کامل حنجره و با روش پرتو درمانی بدون نیاز به عمل جراحی یا لارینگوتومی جزئی سرطان حنجره درمان خواهد شد.

بسیاری از پزشکان از پرتودرمانی برای درمان تومورهای کوچک استفاده می کنند زیرا نتایج تغییر صوتی بعد از پرتو درمانی بهتر از لارینگوتومی جزئی می باشد.

سرطان خفیف تر بخش گلوتیس اغلب اوقات با برداشتن طناب های صوتی سرطانی (کوردکتومی)، لیزر درمانی، پرتو درمانی یا جراحی قابل درمان خواهد بود مگر در مواردی که سلول های سرطانی به بخش های بیشتری نسبت به تومور برداشته شده سرایت کرده باشند.اگر نیاز به درمان بیشتر بعد از عمل جراحی باشد از روش هایی همچون پرتو درمانی، شیمی درمانی یا جراحی مجدد برای برداشتن بخش های دیگری از حنجره استفاده خواهد شد.در صورتی که سرطان بخش سوپراگلوتیس را درگیر کرده باشد به احتمال بیشتر به گره های لنفاوی گردن نیز سرایت کرده است. در صورت عمل جراحی گره های لنفاوی نیز برداشته و در صورت پرتو درمانی از تابش به گره های لنفاوی استفاده خواهد شد.

در مراحل 3 و 4 سرطان (سرطان حنجره پیشرفته) از ترکیب روش های جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی استفاده می شود.

سرطان حنجره در این مراحل معمولا با عمل جراحی و حذف کامل حنجره و در برخی موارد تنها با برداشتن بخشی از حنجره قابل درمان است.از آن جایی که خطر سرایت سلول های سرطانی به گره های لنفاوی گردن در این مرحله سرطان، افزایش یافته، احتمالا حین عمل جراحی، گره های لنفاوی نیز به همراه تومور برداشته می شوند و بعد از عمل نیاز به پرتو درمانی یا شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های باقی مانده سرطانی و جلوگیری از بازگشت بیماری می باشد.اغلب اوقات پزشکان قبل از عمل جراحی، از ترکیب شیمی درمانی و پرتو درمانی برای درمان استفاده کرده و در صورت نتیجه بخش نبودن این روش ها، جراحی انجام خواهد شد. این روش درمانی برای بیمار سخت تر است اما خطر برداشتن کامل حنجره را به مراتب کاهش می دهد.در صورتی که سلول های سرطانی باعث نابودی کامل اندام تولید صدا شده باشند، عملکرد حنجره دیگر به حالت سابق بازنخواهد گشت و گاهی بهترین کار انجام عمل جراحی است.در سرطان حنجره حاد و پیشرفته تنها گزینه درمانی انجام عمل جراحی و برداشتن کامل حنجره است.توجه: معمولا بعد از عمل جراحی (در هر مرحله از بیماری) از شیمی درمانی یا پرتو درمانی برای از بین بردن کامل سلول های سرطانی باقی مانده استفاده می شود.

به طور کلی در دو حالت از عمل جراحی استفاده نمی شود:

زمانی که سرطان در مراحل اولیه است و تومورها به قدری کوچک هستند که نیازی به جراحی نیست.

زمانی که سرطان آنقدر پیشرفت کرده که عمل جراحی تاثیر زیادی در درمان نخواهد داشت.

عمل جراحی سرطان حنجره عوارض جانبی و خطرات معمول خودش را دارد که در مراحل پیشرفته بیماری احتمال بروز این عوارض افزایش می یابد.

 از جمله خطرات و عوارض جانبی بعد از عمل سرطان حنجره می توان به موارد زیر اشاره کرد:

دشواری تنفس

مشکل بلع

تغییر شکل گردن

از دست دادن یا تغییر صدا

زخم های دائمی گردن

از دست دادن صدا بعد از عمل جراحی

یکی از خطرات عمل جراحی از دست دادن کامل یا بخشی از صدای بیمار است اما این مسئله به این معنا نیست که فرد هرگز قادر به صحبت کردن نباشد بلکه با گفتار درمانی می توان تا حد زیادی آن را بهبود بخشید.در صورتی که پزشک کل بخش صدا در حنجره را طی عمل جراحی بردارد با عمل جراحی های دیگر ممکن است صدای فرد باز گردد، اغلب بیماران می توانند با استفاده از برخی روش ها مانند گفتار مری یا حنجره الکتریکی صدا را بازیابی کنند.

سایر روش های درمانی

در طول درمان پزشکی سرطان حنجره سایر روش های درمانی نیز ممکن است برای تسریع روند بهبودی موثر باشند. از جمله:

مراقبه و مدیتیشن

یوگا

طب سوزنی

ماساژ درمانی

آیا سرطان حنجره کشنده است یا درمان می شود؟

به طور کلی می توان گفت سرطان حنجره در صورت تشخیص زود هنگام با روش های غیر جراحی (که به طور مفصل در بخش قبل توضیح داده شد) قابل درمان بوده و سرطان حنجره پیشرفته نیز با عمل جراحی و برداشتن کامل حنجره و همچنین شیمی درمانی و پرتودرمانی پس از عمل تا حد زیادی قابل کنترل و درمان است.

اگرچه امید به زندگی و درمان سرطان حنجره به محل دقیق آن نیز بستگی دارد. به گزارش انجمن ملی سرطان آمریکا، امید به زندگی پنج سال و بیشتر در سرطان ناحیه گلوتیس حنجره که در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده شده 90 درصد می باشد.

این در حالیست که امید به زندگی پنج سال یا بیشتر در افراد مبتلا به سرطان سوپراگلوتیس که در مراحل اولیه تشخیص داده شود حدود 59 درصد است.

نکته: سوپراگلوتیس شامل اپیگلوت می باشد که هنگام بلعیدن غذا بسته می شود تا غذا وارد ریه ها نشود و گلوتیس بخش دیگری از حنجره است که شامل طناب های صوتی می باشد.

برای کاهش خطر ابتلا به سرطان حنجره توصیه های زیر را جدی بگیرید:

کاهش یا ترک مصرف سیگار و دخانیات

ترک اعتیاد به الکل

استفاده از تجهیزات ایمنی هنگام قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر سموم محیط کار

تغذیه سالم، مصرف میوه و سبزیجات تازه و غذاهای غنی از آنتی اکسیدان

سرطان حنجره خوش خیم

برخی تومورهای حنجره خوش خیم بوده و معمولا به صورت ضایعات، پولیپ یا کیست در نواحی طناب های صوتی ایجاد می شوند. این ضایعات خوش خیم روی صدای فرد تاثیر منفی می گذارند اما اغلب اوقات با استراحت گفتاری و گفتار درمانی بهبود یافته و در برخی موارد نیازمند عمل جراحی می باشند.

سن سرطان حنجره

مانند اغلب سرطان ها، خطر ابتلا به سرطان حنجره در افراد میانسال و مسن بیشتر از افراد جوان تر می باشد. سرطان حنجره معمولا در افراد بالای 40 سال دیده می شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد