پروستات یا پروفسرته (به انگلیسی: Prostate) عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است و به اندازه و شکل یک گردوی کوچک، در ابتدا مجرای ادراری در لگن خاصره قرار دارد. پروستات غدهای است سفت به شکل یک هرم وارونه که قسمتی از آن بافت غددی و قسمتی بافت عضلانی – همبندی دارد و مجرای ادرار پروستاتی را احاطه مینماید. غده پروستات در موقع انزال منقبض میشود و ماده شیری رنگ قلیایی به منی اضافه میکند. حالت ژلاتینی منی بهدلیل همین اتفاق است. ترشحات پروستات در انسان بهطور تقریبی و معمولی حدود ۳۰ درصد حجمی منی را تشکیل میدهد.غدهٔ پروستات در سراسر دوران کودکی نسبتاً کوچک باقی میماند و در سن بلوغ تحت تأثیر تستوسترون شروع به رشد میکنند. این غده در حدود سن ۲۰ سالگی به یک اندازهٔ تقریباً ثابت میرسد و تا سن حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی به همین اندازه (حدود ۳۰ سی سی) باقی میماند. وزن پروستات در فرد بالغ سالم حدود ۲۰–۲۵ گرم و اندازه آن ۴×۲×۳ سانتیمتر است.
پروستات در تقسیمبندی غدد بدن به درونریز و برونریز، به دلیل اینکه مواد ترشحی آن از راه مجاری به بیرون از بدن میریزد، جز غدد برونریز محسوب میشود.
مایع تولید شده به وسیلهٔ پروستات به همراه اسپرم در کیسههای منی ذخیره میشود. مایع ترشح شده به وسیلهٔ پروستات یک سوم مایع منی را تشکیل میدهد. این مایع درآمیزش کار حمل و تغذیه اسپرم را بعهده دارد. حالت قلیایی این مایع، اسپرم را در محیط اسیدی واژن حفاظت میکند.از مواد تشکیل دهنده ترشحات پروستات میتوان به کلسیم، روی، ویتامین ث (اسید آسکوربیک)، اسید فسفاتاز، آلبومین و آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) اشاره کرد.
وظیفهٔ غدهٔ پروستات
غدهٔ پروستات یک مایع شیری رقیق ترشح میکند که محتوی کلسیم، یون سیترات، یون فسفات، نوعی آنزیم لختهکننده و یک پروفیبرینولیزین است. کپسول غدهٔ پروستات در جریان تخلیهٔ منی همزمان با انقباضات مجرای دفران منقبض میشود بهطوریکه مایع شیری و رقیق غدهٔ پروستات حجم منی را زیادتر میکند. ماهیت مختصر قلیایی مایع پروستاتی ممکن است برای بارورسازی موفق تخمک کاملاً مهم باشد، زیرا مایع مجرای دفران به علت وجود اسید سیتریک و محصولات نهایی متابولیسم اسپرم نسبتاً اسیدی است و در نتیجه به مهار باروری اسپرم کمک میکند. ترشحات واژن زن هم اسیدی هستند (با PH معادل ۳٫۵ تا ۴٫۰). تا زمانی که PH مایعات اطراف تا حدود ۶ الی ۶٫۵ بالا نرود، اسپرم به اندازهٔ مطلوب تحرک نمییابد. در نتیجه احتمال آن است که مایع مختصر قلیایی پروستاتی طی انزال به خنثی سازی اسیدیتهٔ این مایعات دیگر کمک کند و بدین ترتیب تحرک و باروری اسپرم را افزایش دهد
کارکرد عضلات پروستات
در هنگام انزال عضلات جدار کیسههای منی و پروستات منقبض شده تا اسپرمی که درون بیضهها تولید شده و پس از گذر از مجاری پیچدرپیچ روی بیضه بالغ شده، سپس از طریق دو مجرای کوچک عضلانی به نام «وازدفرانس» پس از پیچیدن به دور مثانه به کیسههای منی میرسد را با فشار بیرون بریزد.
آنتیژن اختصاصی پروستات
پروستات پروتئین مخصوصی به نام آنتیژن اختصاصی پروستات یا پیاسآ (به انگلیسی: PSA) را تولید میکند که وارد مایع انزالی میشود و در زمان مناسب به حفظ حالت مایع منی کمک میکند و جلوی لخته شدن منی را میگیرد. منی اندکی پس از وارد شدن به مهبل، لخته میشود به مادهای ژل مانند تبدیل میشود و گردن رحم میچسبد. ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از لخته شدن منی، آنزیم PSA این لخته را حل میکند و اسپرمها آزادانه میتوانند درون رحم شنا کنند.
نقش پروستات در دفع ادرار
پروستات جدا از نقشی که در تولید مثل دارد، در ادرار مردان هم نقش مهمی ایفا میکند. پروستات مجرای پیشابراه را در فاصله مثانه تا آلت تناسلی دربر گرفتهاست. منقبض شدن عضلات پروستات باعث آهسته شدن جریان ادرار میشود.
بیماریهای پروستات
سه گونه بیماری، غده پروستات را مبتلا میکند: دو نوع آنها خوشخیم است و غالباً زندگی فرد را به مخاطره نمیاندازند و یک نوع آن بدخیم است. بیماریهای پروستات ممکن است با هم اشتباه شوند، چون بسیاری از نشانههای آنها مانند هم است.
این سه بیماری عبارتند از:
پروستاتیت (التهاب پروستات) که بیشتر به وسیله یک عفونت میکروبی ایجاد میشود.
هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) یا بزرگی خوشخیم پروستات که بزرگی غیرسرطانی غده پروستات و یکی از شایعترین اشکال بیماری پروستات است که تقریباً در نیمی از مردان بالای پنجاه سال دیده میشود.
سرطان پروستات یک بیماری بالقوه شدید است، زیرا بدخیم میباشد.
نشانههای بیماری
نشانههای انسدادی معمولاً زودتر خودشان را نشان میدهند و عبارتند از: تکرر ادرار، احتباس ادرار، کاهش قطر و فشار جریان ادرار و قطره قطره شدن انتهای ادرار. در واقع این علائم ناشی از تورم پروستاتاند. در معاینهٔ بالینی تورم پروستات با TR قابل بررسی است. سونوگرافی به شناسایی بیماری کمک میکند.
روش درمان
درمان این مشکل به نوع بیماری، عامل و شدت آن بستگی دارد. به هر حال در مراحل اولیه درمان دارویی و در مراحل بالاتر با جراحی با لیزر و مراحل پیشرفتهٔ جراحی باید جلوی بیماری را گرفت. گاهی برای درمان از عمل جراحی استفاده میشود و کل غده پروستات توسط عمل جراحی برداشته میشود که اغلب هم فرد از علایم و نشانههای بیماری رهایی مییابد، اما این عمل میتواند فرد را دچار ناتوانی جنسی کند.دو داروی شایع برای درمان بزرگ شدن خوشخیم (غیر سرطانی) (که به صورت اختصار BPH نیز نامیده میشود) عبارتند از: آلفا بلوکرها که علائم BPH را تسکین میدهند و بازدارنده ۵ آلفا ردوکتاز که به کاهش اندازه پروستات کمک میکند.
پیشگیری
فلز روی برای درمان پروستاتهای ملتهب یا بزرگ بسیار مفید است. بررسیها نشان دادهاست که کمبود روی بر بزرگ شدن پروستات اثر دارد؛ لذا خوردن غذاهای حاوی روی یا خوردن مکملهای روی توصیه میشود. همچنین خوردن گوجه فرنگی نیز بسیار مفید است. تحقیقات دانشگاه هاروارد روی ۴۷هزار مرد نشان داد خوردن ۱۰ گوجه فرنگی در هفته خطر ابتلا به سرطان پروستات را به نصف میرساند
ورم پروستات
ورم یا التهاب پروستات که پروستاتیت نامیده میشود اغلب ناشی از علل عفونی است. علت بروز این بیماری را میتوان در نزدیکی با زنان مختلف و همچنین جلوگیری از خروج منی هنگام انزال اشاره کرد. مردانی که سوند یا وسایل پزشکی دیگر در مجرای ادراری دارند یا عمل جراحی مرتبط داشتهاند، بیشتر در معرض ابتلا به پروستاتیت باکتریایی میباشند.در اغلب موارد پروستاتیت ناشی از عفونتهایی است که از راه آمیزش جنسی منتقل نشدهاند و لذا عفونت به همسر بیمار نیز منتقل نمیشود.درمان پروستاتیت به عامل ایجادکننده بستگی دارد و میتوان با استفاده از آنتیبیوتیک آن را درمان کرد. مثلاً در درمان پروستاتیت کلامیدیایی میتوان از تتراسایکلینها بهره گرفت.
نوشیدن آب کافی و ورزش منظم میتواند در پیشگیری این بیماری مؤثر باشد.
سرطان پروستات
سرطان پروستات که با نام چنگار پروستات نیز شناخته میشود، پیشرفت سرطان در پروستات است که غدهای در دستگاه تناسلی مردان است.[۱۰] بیشتر سرطانهای پروستات آرام رشد میکنند، اما برخی نسبتاً سریع رشد میکنند.[۱۱][۱۲] سرطان پروستات اغلب بدخیم بوده در سنین بالا مشاهده میشود با علائم انسداد ادراری و… که سطح خونی آنزیم PSA نیز بالا میرود. این بیماری معمولاً به دنبال هایپرپلازی خوشخیم پروستات و با افزایش سن رخ میدهد.
جراحی و در صورت متاستاز شیمی درمانی، هورمون درمانی و رادیوتراپی از روشهای درمان این بیماریاند.