سرطان خون (لوسمی) و درمان آن منجر به مشکلات دیگر برای سلامتی میشوند. شما میتوانید پیش از درمان، در حین درمان یا پس از آن از مراقبت حمایتی بهرهمند شوید.مراقبت حمایتی، درمانی است برای پیشگیری یا نابودی عفونتها، مهار درد و علائم دیگر بیماری، تخفیف دادن عوارض جانبی درمان و کمک به بیمار برای کنار آمدن با احساساتی که معمولاً تشخیص سرطان به همراه دارد. شما میتوانید از مراقبت حمایتی، جهت پیشگیری یا مهار این مشکلات و بهبود آسایش و کیفیت زندگی خود در طول درمان بهرهمند شوید.
عفونتها: از آنجا که مبتلایان به سرطان خون (لوسمی) بسیار آسان دچار عفونت می-شوند، برای شما هم آنتیبیوتیک و سایر داروها تجویز میکنند. برای برخی افراد واکسن ضد آنفولانزا و پنومونی (عفونت ریه) تجویز میشود. معمولاً گروه مراقبتکننده از سلامتی به شما توصیه میکنند که از مکانهای شلوغ و افرادی که سرما خوردهاند یا به بیماریهای دیگر مسری مبتلا هستند، پرهیز کنید. اگر دچار عفونت شوید، شاید آن عفونت حاد باشد و لازم باشد بهسرعت درمان شود. شاید هم لازم است برای درمان، در بیمارستان بستری شوید.
کمخونی و خونریزی: کمخونی و خونریزی مشکلات دیگری هستند که اغلب به مراقبت حمایتی نیاز دارند. شاید هم نیاز به تزریق گلبولهای قرمز خون یا پلاکت داشته باشید. این تزریق خون به درمان کمخونی کمک میکند و از خطر خونریزی شدید میکاهد.
• مشکلات دندانی: سرطان خون (لوسمی) و شیمیدرمانی باعث میشوند که دهان حساس و به آسانی دچار عفونت شود و احتمال خونریزی آن افزایش یابد. پزشکان اغلب به بیماران توصیه میکنند که یک معاینۀ کامل دندانی انجام دهند و در صورت امکان، اقدامات لازم دندانپزشکی را پیش از آغاز شیمیدرمانی انجام دهند. دندانپزشکان به بیماران نحوۀ تمیز و سالم نگهداشتن دهان را در طول درمان نشان میدهند.
تغذیه و فعالیت ورزشی :
مهم است که حتیالامکان با تغذیۀ مناسب و فعالبت بدنی، از خود مراقبت کنید.
برای حفظ وزن متعادل به میزان مناسب کالری نیاز دارید. همچنین برای حفظ قدرتتان به پروتئین کافی نیاز دارید. تغذیۀ خوب کمک میکند تا احساس بهتر و انرژی بیشتری داشته باشید.گاهی، به خصوص در حین درمان یا مدت کوتاهی پس از آن، اشتهای خود را از دست میدهید. شاید ناراحت یا خسته باشید. شاید به نظرتان بیاید که غذاها دیگر خوشمزه نیستند. علاوه بر این، عوارض جانبی درمان (از قبیل کماشتهایی، حالت تهوع، استفراغ یا زخمهای دهان) غذا خوردن را دچار مشکل میکنند. پزشک شما، کارشناس تغذیۀ معتبر یا سایر مراقبتکنندگان از سلامتی میتوانند راههایی برای برخورد با این مشکلات ارائه کنند. همچنین جزوۀ توصیههای تغذیهای برای مبتلایان به سرطان دستور تهیۀ غذاها و نیز پیشنهادهای مفیدی در بر دارد.
بنابر تحقیقات، مبتلایانی که فعال هستند احساس بهتری دارند. پیادهروی، یوگا و فعالیتهای دیگر شما را قوی نگه میدارد و توش و توان شما را افزایش میدهد. ورزش حالت تهوع و درد را کاهش میدهد و گذراندن دورۀ درمان را آسانتر میکند. از فشارهای عصبی هم میکاهد. پیش از آغاز به هر نوع فعالیت ورزشی که انتخاب میکنید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین، درصورتی که فعالیت انتخابی شما درد یا مشکلات دیگری ایجاد کرد، حتماً پزشک یا پرستار خود را در جریان بگذارید.
پیگیری سلامتی بیمار پس از درمان :
بیمار پس از اتمام درمان سرطان خون (لوسمی)، نیاز به معاینات مرتب دارد. این معاینات ضامن این هستند که هر تغییری در وضعیت سلامتی بیمار در نظر گرفته و در صورت لزوم درمان شود. در صورتیکه بین دو نوبت معاینه دچار مشکلی به لحاظ سلامتی شدید، باید با پزشک تماس بگیرید.پزشک، بازگشت سرطان را بررسی میکند. سرطان، حتی زمانی که به نظر میرسد بهطور کلی از بین رفته است، گاهی به دلیل باقیماندن تعدادی از سلولهای خونی سرطانی در نقاطی از بدن پس از درمان که از دید پنهان ماندهاند، باز میگردد. معاینات، به مشخص شدن مشکلات سلامتی هم که بر اثر درمان سرطان بهوجود میآیند کمک میکنند.معاینات شامل معاینۀ بالینی دقیق، آزمایش خون، آزمایش سیتوژنتیک، عکسبرداری با اشعۀ ایکس، آسپیراسیون مغز استخوان یا کشیدن مایع مغزی- نخاعی است.
میتوانید پیش از پیوند سلولهای مغز استخوان این موارد را از پزشک بپرسید :
چه نوع پیوند سلولهای بنیادی درمورد من اجرا خواهد شد؟ در صورت نیاز، چگونه می-توانیم اهدا کننده بیابیم؟
چه مدت در بیمارستان بستری خواهم بود؟ آیا به مراقبت ویژه نیاز خواهم داشت؟ چگونه از من در برابر عفونت و آلودگی محافظت میشود؟ آیا ملاقات کنندگانم باید ماسک بزنند؟ من چطور؟
پس از مرخص شدن از بیمارستان به چه مراقبتهایی نیاز دارم؟
چگونه از مؤثر بودن درمان آگاه میشویم؟
خطرات و عوارض جانبی این روش چیستند؟ در برابرشان چه کاری از ما ساخته است؟
چه تغییراتی در فعالیتهای معمولم ضروری خواهند بود؟
احتمال بهبودی کامل من چقدر است؟ چقدر طول میکشد؟
چند وقت یکبار باید معاینه شوم؟
مراجع حمایتی :
آگاهی از ابتلا به سرطان خون (لوسمی) زندگی شما و نزدیکانتان را دگرگون میکند. اداره و از سر گذراندن این دگرگونیها بسیار دشوار است. کاملاً طبیعی است که خود شما، خانواده و دوستانتان دچار احساسات جدید و گیجکنندهای بشوید.نگرانی دربارۀ روشهای درمان و برخورد با عوارض جانبی، بستری شدن در بیمارستان و صورتحسابهای پزشکی کاملاً طبیعی هستند. شاید هم نگران مراقبت از خانواده، حفظ موقعیت شغلی یا ادامه دادن فعالیتهای روزمرهتان هستید.
برای دریافت حمایت میتوانید به این مراجع مراجعه کنید :
پزشکان، پرستاران و اعضای دیگر گروه مراقبتکننده از سلامتی شمامیتوانند به سؤالاتتان دربارۀ درمان، شغل یا سایر فعالیتهایتان پاسخ دهند.
مددکاران اجتماعی، مشاوران یا افراد معتمد مذهبی درصورتیکه بخواهید دربارۀ احساسات یا نگرانیهایتان صحبت کنید، به شما کمک میکنند. اغلب، مددکاران اجتماعی مراجعی را جهت کمکهای مالی، حمل و نقل، مراقبت در خانه یا حمایت عاطفی معرفی میکنند.گروههای حمایتی نیز مفیدند. در این گروهها، بیماران یا اعضای خانوادههایشان با سایر بیماران یا اعضای خانوادههایشان ملاقات میکنند تا تجربههای خود را از زندگی با سرطان و عوارض درمان باهم درمیان بگذارند. چنین گروههایی بهصورت حضوری، تلفنی یا اینترنتی فعالیت میکنند. بهتر است برای یافتن یک گروه حمایتی با یکی از اعضای گروه مراقبتکننده از سلامتی خود، صحبت کنید.
شرکت در تحقیقات مربوط به سرطان :
تحقیقات مربوط به سرطان پیشرفت زیادی در زمینۀ درمان سرطان خون (لوسمی) بهدنبال داشته است. بهخاطر وجود این تحقیقات، بزرگسالان و کودکان مبتلا بهسرطان خون (لوسمی) میتوانند به کیفیت زندگی بهتر و احتمال مرگ کمتر ناشی از سرطان، امیدوار باشند. تحقیقات مداوم نوید این را میدهند که در آینده، درصد بیشتری از مبتلایان به این سرطان، با موفقیت درمان شوند.پزشکان در سراسر دنیا انواع گوناگونی از پژوهشهای بالینی را ترتیب میدهند (مطالعات تحقیقاتی که در آنها مردم داوطلبانه شرکت میکنند). پژوهشهای بالینی بهمنظور پاسخ دادن به پرسشهای مهم و نیز مشخص کردن بیخطر بودن و کارایی روشهای تازه طراحی میشوند.
پزشکان در حال بررسی روشهای جدید و بهتری در درمان سرطان خون (لوسمی)، و راه-هایی برای بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به آن هستند. آنها روشهای جدید هدفمند درمانی، درمان بیولوژیک و شیمیدرمانی را امتحان میکنند. همچنین انواع گوناگون ترکیب روشهای درمانی را میآزمایند.
حتی درصورتیکه شرکتکنندگان در پژوهشهای بالینی بهشکل مستقیم از این پژوهشها برخوردار نشوند، با کمکی که به پزشکان برای آگاهی یافتن بیشتر دربارۀسرطان خون (لوسمی) و چگونگی مهار آن میکنند، نقش عمدهای در این راه ایفا خواهند کرد. با وجود اینکه پژوهشهای بالینی با خطراتی همراه است، پزشکان هرچه از دستشان بربیاید برای حفاظت از بیمارانشان انجام میدهند.